ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΟΓΔΟΑ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Η φυλή των ΚΑΛΑΣ - πληροφορίες

3 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Η φυλή των ΚΑΛΑΣ - πληροφορίες Empty Η φυλή των ΚΑΛΑΣ - πληροφορίες

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Απρ 24, 2023 2:28 pm

Η φυλή των ΚΑΛΑΣ - πληροφορίες E_webp11
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 207
Ημερομηνία εγγραφής : 21/09/2022

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η φυλή των ΚΑΛΑΣ - πληροφορίες Empty Απ: Η φυλή των ΚΑΛΑΣ - πληροφορίες

Δημοσίευση από Keftedakis Δευ Απρ 24, 2023 5:24 pm

Οι Καλάς είναι φυλή του Πακιστάν και μέρους του Αφγανιστάν. Ο πληθυσμός τους είναι περίπου 5.000.Η θρησκεία τους είναι πολυθεϊστική και κάποιοι πιστεύουν και στο Ισλάμ. Θεωρούν την φυλή τους μακρινή απόγονο του στρατού του Μ.Αλέξανδρου. afro
Keftedakis
Keftedakis

Αριθμός μηνυμάτων : 12
Ημερομηνία εγγραφής : 27/09/2022

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η φυλή των ΚΑΛΑΣ - πληροφορίες Empty Απ: Η φυλή των ΚΑΛΑΣ - πληροφορίες

Δημοσίευση από Καρυάτιδα Δευ Απρ 24, 2023 11:12 pm

Καλάς, οι Έλληνες των Ιμαλαΐων
Οι κάτοικοι της λευκής αυτής φυλής του Πακιστάν ισχυρίζονται πως είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Οι Καλάς, είναι φυλή του ορεινού Πακιστάν και μέρους του Αφγανιστάν, η οποία ομιλεί δική της γλώσσα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στις 5.000 και παραδόξως, διαφέρει από τις γειτονικές φυλές, τόσο εθνολογικά, όσο και κοινωνιολογικά, αφού οι Καλάς είναι πολυθεϊστές εν μέσω τεραστίου μουσουλμανικού πληθυσμού.

Την διαφοροποίηση αυτή οι ίδιοι οι Καλάς την αποδίδουν στο γεγονός ότι έχουν ελληνική καταγωγή, όπως υποστηρίζουν, αφού θεωρούν τη φυλή τους μακρινή απόγονο των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η γλώσσα τους, ινδοευρωπαϊκής προελεύσεως, παρουσιάζει στοιχεία από τα Περσικά, τα Σανσκριτικά και τα Ελληνικά, με λέξεις στις οποίες κάποιοι γλωσσολόγοι εντοπίζουν κοινές ρίζες με τις ελληνικές.

Την άνοιξη του 327 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μακεδόνας, περνούσε τον ινδικό Καύκασο και κατευθυνόταν προς τον νότο. Πολεμούσε ήδη 10 χρόνια. Πέρασε την Συρία, την Αίγυπτο, την Φοινίκη, την Περσία και πολλά άλλα μέρη. Πέρα από τον Ινδό ποταμό εκεί όπου απλώνόταν η έρημος, κουρασμένος από τις γνωστές μάχες και νικημένος από τις κακουχίες, ο στρατός του, αρνείται να προχωρήσει. Ο μεγάλος βασιλιάς υποχωρεί κι αναστενάζει «τι κρίμα που δεν έμεινε πια άλλος κόσμος να κατακτήσει»… Η αλήθεια είναι πως πέρα από την επιθυμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου να καταλύσει την περσική κυριαρχία, το όνειρό του ήταν να φτιάξει την οικουμένη του, διαδίδοντας την αριστοτέλεια φιλοσοφία σε όλο τον κόσμο. Εξίσου βέβαιο είναι επίσης πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκστρατείας του, τελικά το όνειρό του πραγματοποιήθηκε, αφού ουσιαστικά δεν απαιτούσε να κάνει την οικουμένη χρησικτησιακά δική του.

Κατά τον 19ο αιώνα, οι Καλάς κατακτήθηκαν βάναυσα από μουσουλμάνους Αφγανούς. Αρχαίοι ναοί και ξύλινα είδωλα καταστράφηκαν και οι γυναίκες εξαναγκάστηκαν να κάψουν τις όμορφες παραδοσιακές φορεσιές τους και να φορέσουν πέπλο ή μπούργκα, ενώ ολόκληρος ο πληθυσμός αναγκάστηκε, υπό την απειλή του ξίφους, να προσηλυτιστεί στο Ισλάμ. Μόνον ένα μικρό τμήμα της αφανιζόμενης παγανιστικής φυλής επέζησε σε τρεις απομονωμένες πεδιάδες, ανάμεσα στα βουνά της περιοχής που αργότερα έγινε το Πακιστάν».

Οι Καλάς έγιναν επίσης, στόχος των εξτρεμιστών ισλαμιστών Ταλιμπάν. Η φυλή ήταν γεωγραφικά προστατευμένη από τις επιθέσεις των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, όντας περιβαλλόμενη από τις απότομες βουνοπλαγιές των απόμερων κοιλάδων. Όμως, οι ακραίοι οπαδοί του Μαλουάνα των Ταλιμπάν κατάφεραν να τούς πιάσουν και κήρυξαν πόλεμο στην κουλτούρα και την κληρονομιά τους, απαγάγοντας τον πιο αφοσιωμένο τους υποστηρικτή: οι αρχηγοί των Ταλιμπάν απήγαγαν τον εκπαιδευτικό Αθανάσιο Λαρούνη, τον Έλληνα εθελοντή που αφιέρωσε δωρεά ύψους 2.5 εκατομμυρίων λιρών για την ανέγερση σχολείων, νοσοκομείων, έργων ύδρευσης και για την ίδρυση ενός μουσείου. Για την ασφαλή του απελευθέρωση απαιτούσαν λύτρα ύψους 1.25 εκατομμυρίων λιρών.

Οι Καλάς ζουν σήμερα αποσυρμένοι στα Ιμαλάια και στον Ινδικό Καύκασο, όπου διατηρούν πιστά τις παραδόσεις και τα έθιμά τους.
Καρυάτιδα
Καρυάτιδα

Αριθμός μηνυμάτων : 3
Ημερομηνία εγγραφής : 13/02/2023

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης