ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΟΓΔΟΑ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ

+2
sus kid
kim
6 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ Empty ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ

Δημοσίευση από kim Παρ Μάης 05, 2023 5:07 pm

Το Μοναστικό Κράτος των Ιπποτών της Ρόδου υπήρξε εδαφική οντότητα η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ιωαννιτών Ιπποτών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νησί της Ρόδου, όπου και παρέμειναν για διάστημα 217 ετών (1305-1522). Προέρχονταν από την Παλαιστίνη και την Κύπρο, ενώ εξαρτιόνταν από τον Πάπα. Ο πρώτος Μέγας Μάγιστρος ήταν ο Γάλλος Φουλκ ντε Βιλαρέ (1305-1319).[1]

Ιστορία

0]]Η πύλη του Αρσενάλε.
Ο Βιλαρέ ερχόταν συχνά σε αντιπαράθεση με τον Βασιλιά της Κύπρου Ερρίκο Β΄, καθώς ο τελευταίος δεν προχωρούσε στην παραχώρηση ειδικών προνομίων στους Ιππότες. Ως εκ τούτου, ελήφθη η απόφαση μεταφοράς της έδρας του Τάγματος στην, ευρισκόμενη σε κοντινή απόσταση, νήσο της Ρόδου, η οποία τελούσε υπό την τυπική κυριαρχία του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου. Ως αποτέλεσμα, ο Βιλαρέ μετέβη, διαδοχικά, στην Αβινιόν και το Παρίσι, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια, αλλά και άδεια εισβολής από τον Πάπα Κλήμη Ε΄ και τον βασιλιά Φίλιππο Δ΄ της Γαλλίας. Ο Πάπας ενέκρινε το σχέδιο και, χωρίς να αποκαλύψει τον σκοπό της εκστρατείας, απηύθυνε κάλεσμα για την αποστολή νέων Σταυροφόρων και, τον Σεπτέμβριο του 1308, ένας στόλος, αποτελούμενος από γενοβέζικα και ναπολιτάνικα πλοία, απέπλευσε από το Μπρίντιζι. Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας είχε προηγουμένως απορρίψει το αίτημα βασαλοποίησης, που του είχε υποβάλει ο Βιλαρέ και, ως αποτέλεσμα, απέστειλε στρατεύματα για την ενίσχυση της άμυνας του νησιού. Οι Ιππότες πραγματοποίησαν επίθεση και στις 15 Αυγούστου 1309 κυρίευσαν τη Ρόδο καθώς και τα γειτονικά νησιά, αποτελώντας με αυτό τον τρόπο το μοναδικό δυτικοευρωπαϊκό τείχος άμυνας απέναντι στους Μουσουλμάνους.[2]

Ο διάδοχος του Βιλαρέ, Ελιόν ντε Βιλνέβ (1319-1346), στη διάρκεια της μακράς περιόδου διακυβέρνησής του, προχώρησε στην κατασκευή ισχυρών τειχών και νέων κτιρίων: πολλοί ήσαν οι Χριστιανοί που εντάχθηκαν στο Τάγμα και η Ρόδος απέκτησε σημαντική φήμη και εμπορική αξία.[/i]
 ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ 1f60d  ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ 1f60e  ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ 1f62e

kim

Αριθμός μηνυμάτων : 6
Ημερομηνία εγγραφής : 12/02/2023

Αρέσει στους χρήστες ΜΑΡΙΟΡΗ και kim

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ Empty Απ: ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ

Δημοσίευση από sus kid Σαβ Μάης 06, 2023 3:17 pm

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Οσπιτάλιοι Ιππότες ή Ιωαννίτες Ιππότες ή Ιππότες του Νοσοκομείου είναι η συνεκδοχική ονομασία του Ordo Hospitalis Sancti Johannis Hierosolymitani (Λατιν., κατά λέξιν: Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη του Ιεροσολυμίτη), ενός ρωμαιοκαθολικού μοναχικού-ιπποτικού τάγματος, που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα στα πλαίσια της Α΄ Σταυροφορίας.

Οι καταβολές του Τάγματος ανάγονται στον 11ο αιώνα με την εγκατάσταση Αμαλφιτανών εμπόρων στην Ιερουσαλήμ και στη μετέπειτα ίδρυση ξενοδοχείων-νοσοκομείων στους Αγίους Τόπους. Όπως και οι Ναΐτες, ανέλαβε μετά την Α΄ Σταυροφορία και στρατιωτικό πέραν του ιατρικού του ρόλου, με πρώτη ευθύνη την περίθαλψη των αρρώστων προσκυνητών στα νοσοκομεία του Τάγματος κι έπειτα τον πόλεμο κατά των Σαρακηνών.

Το Τάγμα ιδρύθηκε με παπική βούλα το 1113. Έδρασε στους Αγίους Τόπους μέχρι την κατάλυση των σταυροφορικών κρατών και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Ρόδο (1309). Η πτώση των Ναϊτών (1314) ήταν ένας από τους παράγοντες που ενίσχυσαν τους Ιωαννίτες, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε ναυτική δύναμη και προασπιστές της Χριστιανοσύνης απέναντι στους μωαμεθανούς. Στη Ρόδο το Τάγμα αντιστάθηκε επιτυχώς στην πολιορκία του Μωάμεθ Β΄ και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1523 οπότε εκδιώχθηκε από τους οθωμανούς. Το 1530 εγκαταστάθηκε στη Μάλτα. Από τις κορυφαίες στιγμές του Τάγματος ήταν η απόκρουση της οθωμανικής επίθεσης το 1565 και η συμμετοχή του στη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Cool Cool afro lol!
sus kid
sus kid

Αριθμός μηνυμάτων : 3
Ημερομηνία εγγραφής : 13/02/2023

Αρέσει στους χρήστες ΜΑΡΙΟΡΗ και sus kid

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ Empty Απ: ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ

Δημοσίευση από Keftedakis Σαβ Μάης 06, 2023 5:24 pm

Cool ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ Cool




Το 1307 οι Ιωαννίτες  Ιππότες παίρνουν την απόφαση να καταλάβουν το νησί της Ρόδου, το οποίο ανήκε στη Βυζαντινή ΑυτοκρατορίαΣταδιακά τα επόμενα χρόνια οι Ιππότες θα κατακτήσουν και τα άλλα κοντινά νησιά, ΚωΛέρο, Κάλυμνο, Νίσυρο, ΧάλκηΤήλο, Σύμη και Καστελλόριζο. Κατέλαβαν επίσης και το μικρασιατικό λιμάνι της Αλικαρνασσού -το οποίο οχύρωσαν χρησιμοποιώντας κομμάτια από το (μερικώς) κατεστραμμένο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού- και μέχρι το 1402 κατείχαν και τη ΣμύρνηΣτις 2 Μαΐου 1312 τα πλούτη του Τάγματος αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο με τη μεταβίβαση σε αυτό με την παπική βούλα "ad providam" της περιουσίας των αφανισμένων Ναϊτών. 
Στη Ρόδο οι Ιωαννίτες, γνωστοί πλέον ως "Ιππότες της Ρόδου" κατέληξαν να γίνουν μια αξιόμαχη στρατιωτική δύναμη, μαχόμενοι κυρίως ενάντια σε Τούρκους πειρατές. Όμως, ενόσω οι Ιωαννίτες είχαν τον ναυτικό έλεγχο του Αγαίου, η οθωμανική δυναστεία κατακτούσε σταδιακά τα παραθαλάσσια τμήματα της Ασίας. Το 1440 και το 1444 το νησί της Ρόδου πολιορκήθηκε από τον Σουλτάνο της Αιγύπτου, όμως οι ιππότες απώθησαν τις δύο επιθέσεις των επίδοξων κατακτητών.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ήταν φανερό ότι η Ρόδος θα αποτελούσε έναν από τους προσεχείς στόχους των οθωμανών. Το 1454 τουρκικός στόλος λεηλάτησε τα παράλια του νησιού και το 1467 πολυάριθμα στρατεύματα που αποβιβάστηκαν από τριάντα γαλέρες, αποκρούστηκαν. Ήδη από όλη την Ευρώπη έφταναν Ιππότες για την αναμενόμενη μεγάλη πολιορκία. Η Ρόδος δεν έπεσε στους Τούρκους για ακόμη 80 χρόνια παρόλο τις πολλές προσπάθειες.
Την 1η Ιανουαρίου 1523 οι Ιωαννίτες, συνοδευόμενοι από 4.000 κατοίκους της Ρόδου εγκατέλειψαν το νησί μετά από διακόσια χρόνια κυριαρχίας κερδισμένοι από τον Σουλεϊμάν
Keftedakis
Keftedakis

Αριθμός μηνυμάτων : 12
Ημερομηνία εγγραφής : 27/09/2022

Αρέσει στους χρήστες ΜΑΡΙΟΡΗ και Keftedakis

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ Empty Απ: ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Μάης 06, 2023 9:59 pm

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ Astypa10

Ένα από τα κάστρα που άφησαν πίσω τους οι ιππότες
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 201
Ημερομηνία εγγραφής : 21/09/2022

Αρέσει στους χρήστες Keftedakis και MINI ΔΑΣΚΑΛΑ

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ Empty Απ: ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ

Δημοσίευση από MINI ΔΑΣΚΑΛΑ Κυρ Μάης 07, 2023 12:27 pm

Το Μοναστικό Κράτος των Ιπποτών της Ρόδου υπήρξε εδαφική οντότητα η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ιωαννιτών Ιπποτών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νησί της Ρόδου, όπου και παρέμειναν για διάστημα 217 ετών (1305-1522). Προέρχονταν από την Παλαιστίνη και την Κύπρο, ενώ εξαρτιόνταν από τον Πάπα.
MINI ΔΑΣΚΑΛΑ
MINI ΔΑΣΚΑΛΑ

Αριθμός μηνυμάτων : 11
Ημερομηνία εγγραφής : 12/02/2023

Αρέσει στον χρήστη ΜΑΡΙΟΡΗ

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ Empty Απ: ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ

Δημοσίευση από Kleopatra Κυρ Μάης 07, 2023 9:59 pm

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ Rhodes_by_Giacomo_Franco

Οι Ιππότες της Ρόδου ήταν μια αξιόμαχη στρατιωτική δύναμη που μάχονταν κυρίως ενάντια σε Τούρκους πειρατές. Στη Ρόδο, οι Ιωαννίτες, γνωστοί πλέον ως “Ιππότες της Ρόδου” κατέληξαν να γίνουν μια αξιόμαχη στρατιωτική δύναμη1.

Το μοναστικό κράτος των Ιπποτών της Ρόδου δημιουργήθηκε το 1309 και κράτησε μέχρι το 1522, όταν και κατέληξε σε πολιορκία από τους Οθωμανούς.

Η Ρόδος πέρασε από πολλές πολιτικές αλλαγές στο πέρασμα των αιώνων. Η θέση της ήταν πάντα ελκυστική ως σημαντικό ναυτικό και στρατιωτικό σημείο. Μια από τις πιο καίριες αλλαγές ήταν η άφιξη των Ιπποτών από την Ιερουσαλήμ στα τέλη του 13ου αιώνα. Κατά την παρουσία τους στο νησί, που φημίζεται ως προπύργιο των πειρατών, δημιουργήθηκαν περισσότερα κτίσματα από αυτά που είχαν ανεγερθεί τα προηγούμενα 1000 χρόνια, καθώς και σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στη διακυβέρνηση του νησιού.


Πρώιμη Ιστορία των Ιπποτών

Οι Ιππότες της Ρόδου ήταν επίσης γνωστοί ως το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη, το Τάγμα των Νοσηλευτών και ως Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Κατά τον Μεσαίωνα, ήταν από τα πιο διάσημα Χριστιανικά Στρατιωτικά Τάγματα του τότε γνωστού κόσμου.Το έτος 632, ο Πάπας Γρηγόριος διέταξε να χτιστεί ένα νοσοκομείο στην Ιερουσαλήμ, για τη φροντίδα των προσκυνητών που ταξίδευαν στους Αγίους Τόπους. Τότε ιδρύθηκε μοναστικό τάγμα και ίδρυμα. Τρεις αιώνες αργότερα, το νοσοκομείο καταστράφηκε από τον Χαλίφη Αλ Χακίμ, μαζί με χιλιάδες άλλα κτίρια και εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ και ξαναχτίστηκε αργότερα από Βενεδικτίνους μοναχούς. Κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη παρείχε προστασία και φροντίδα στους προσκυνητές. Όταν οι Ισλαμιστές μπήκαν στην Ιερουσαλήμ το 1300, οι Ιππότες νοσηλευτές απεστάλησαν και εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο. Ένα νέο κεφάλαιο επρόκειτο να ανοίξει.

Οι Ιππότες έφτασαν στη Ρόδο το 1306 και έτσι ξεκίνησε μια εποχή ανάπτυξης και καινοτομίας στο νησί. Φρόντισαν πολύ για την ασφάλεια του νησιού καθώς και για τα γειτονικά λιμάνια της Αλικαρνασσού και του Καστελόριζου.

Υπό την κυριαρχία των πρόσφατα ονομαζόμενων «Ιπποτών της Ρόδου», η πόλη ξαναχτίστηκε στο πρότυπο του ευρωπαϊκού μεσαιωνικού ιδεώδους. Πολλά από τα διάσημα μνημεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, χτίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το αντίπαλο τάγμα των Ιπποτών, οι Ναΐτες Ιππότες, διαλύθηκε από τον Πάπα Κλήμεντα το 1312 με μια σειρά από Παπικούς Ταύρους. Αυτό περιελάμβανε μεταβίβαση περιουσίας στους Ιππότες της Ρόδου. Οι ιδιοκτησίες αυτές αντιστοιχούσαν σε οκτώ γλώσσες (έθνη) συμπεριλαμβανομένης της Προβηγκίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κάστρου, του Στέμματος της Αβινιόν και της Ωβέρνης. Κάθε γλώσσα (έθνος) είχε επικεφαλή έναν ηγούμενο. Στη Ρόδο οι κάτοικοι ιππότες κάθε γλώσσας διοικούνταν από έναν επιμελητή.
Οι Ιππότες της Ρόδου ήταν μια ισχυρή στρατιωτική μηχανή και περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους πολεμώντας τους Βαρβάρους πειρατές που έπλεαν στο Αιγαίο.

Τα μετέπειτα χρόνια, το 1444, έπρεπε να αντισταθούν στις επιθέσεις του σουλτάνου της Αιγύπτου και το 1480 κατά της πολιορκίας από τους Οθωμανούς υπό τον Μωάμεθ Β’. Τελικά, οι Γενναίοι Ιππότες έπρεπε να αντιμετωπίσουν και να πολεμήσουν εναντίον του μεγάλου στρατού του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς στα τέλη του 1522. Ο Σουλτάνος διέθετε 400 πλοία, αποβιβάζοντας τουλάχιστον 100.000 ναύτες και στρατιώτες στο νησί. Απέναντι σε αυτή τη δύναμη οι Ιππότες, υπό τον Μεγάλο Μαγίστρο Philippe Villiers de L’Isle-Adam, είχαν μόνο 7.000 άντρες και τις οχυρώσεις τους. Η πολιορκία κράτησε έξι μήνες, στο τέλος της οποίας επετράπη στους επιζώντες ηττημένους Ιππότες του Τάγματος των Νοσηλευτών να αποσυρθούν στο Βασίλειο της Σικελίας.

Φωτογραφιες:

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ R.15f8d8467aa9f0635b91e17de9ecca3b?rik=JBDsoXSZeWucBg&riu=http%3a%2f%2fimg03.deviantart.net%2f202c%2fi%2f2014%2f355%2f3%2f2%2fpalace_of_the_grand_master_of_the_knights_of_rhode_by_princessalbertswe-d8amwuk

https://rhodeswelcome.gr/wp-content/uploads/2021/08/2-13.jpg


https://rhodeswelcome.gr/wp-content/uploads/2021/08/3-14.jpg


lol!  afro  queen  study

Kleopatra
Kleopatra

Αριθμός μηνυμάτων : 7
Ημερομηνία εγγραφής : 10/02/2023

Αρέσει στον χρήστη ΜΑΡΙΟΡΗ

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ Empty Απ: ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΙΣ ΡΟΔΟΥ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τρι Μάης 09, 2023 7:24 am

Καταπληκτικές όλες οι εργασίες! Μπράβο, παιδιά!
Με αγάπη
Η δασκάλα σας
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 201
Ημερομηνία εγγραφής : 21/09/2022

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης